Colofon

Het Stadsarchief Mechelen biedt sinds 2014 bronnen voor genealogisch onderzoek online aan via Genealogische Bronnen Rivierenland (voorheen Mechelse Genealogische Bronnen). Deze genealogische bronnen zijn stukken met persoonsgegevens, die volledig openbaar zijn, zoals bijvoorbeeld de registers van de burgerlijke stand, bevolkingsregisters, parochieregisters etc. Op jaarlijkse basis doorzoeken vele duizenden mensen deze bronnen en hun bijhorende metadata. Door de uitgebreide digitale zoekmogelijkheden wordt de gezochte informatie in een oogwenk online gevonden en is het zich verplaatsen naar de archiefdienst niet meer noodzakelijk. Hiermee biedt het Stadsarchief Mechelen een verregaande digitale dienstverlening aan het publiek aan en behoort daarmee tot de top in Vlaanderen.

De website en databank werden gemaakt door Vanden Broele Group in opdracht van de Stad Mechelen. Genoemde firma staat ook in voor de achterliggende databank die wordt ondersteund door het softwarepakket ScanSearch. De grote aantallen data worden bewerkt en aangeleverd door medewerkers en vrijwilligers, wiens inzet erg gewaardeerd wordt.

Een gezamenlijke digitale doorzoekbaarheid van genealogische bronnen uit de regio betekent een enorme meerwaarde naar het publiek en de zorgdragers toe. Dit voornemen past ook in de regionale opdracht en erkenning die het Stadsarchief heeft vanwege de Vlaamse overheid. Daarom wil het Stadsarchief Mechelen aan de gemeenten en steden uit haar regio de kans geven om de genealogische bronnen waarvoor zij zorg dragen via de website en de bijhorende databank te ontsluiten. In 2020 trad de Stad Lier, meer bepaald het Archief Lier, als eerste partner toe tot het platform. Vanwege de regionale ambitie was de naam 'Mechelse Genealogische Bronnen' niet langer bruikbaar. In 2021 wijzigde de naam naar 'Genealogische Bronnen Rivierenland', en kreeg de website een algemene herziening. In 2022 verwelkomden we het Gemeentearchief Willebroek en het Gemeentearchief Duffel als nieuwe partners.

Deze website zou nooit kunnen ontstaan zijn en blijven draaien zonder de niet-aflatende inspanningen van vrijwilligers, enthousiastelingen en samenwerkende organisaties. Het Stadsarchief Mechelen dankt zijn vrijwilligers Willem Miseur, Willy Hendrickx , Fernand Maes, Roger Gysbrechts, Koen De Zitter en Ellen Peremans voor het jarenlange jarenlange monnikenwerk. Ook De Ware Vrienden van het Archief waren onmisbaar voor de indexering van de genealogische bronnen. Verder gaat onze dank uit naar de vruchtbare samenwerking met Familiekunde Vlaanderen regio Mechelen vzw, het Rijksarchief Antwerpen en heemkundekring Hoembeka.

Archief Lier dankt zijn vrijwilligers Rita Arras, Ria Caers, Annelies De Boeck, Aagje Decock, Joeri den Hollander, Robert De Smedt, Hilde De Smet, Ingrid De Winter, Rudy De Wit, Koen De Zitter, Wendy Dupont, Suzanne Geeraerts, Myriam Goedertier, Layla Grootaers, Steffi Hofmans, Moon Houben, Ann Huyskens, Giovanni Jacbobs, Marc Keustermans, Luc Michiels, André Moons, Ann Nijs, Ingrid Paulussen, Mia Quaeyhaegens, Christine Rigouts, Marcel Scheurwegs, Jef Sleeckx, Walter Sluydts, Marcel Thijs, Kristine Van den Bulck, Patrick Van den Wyngaert, Marissa Van der Auwera, Eveline Van Loock, An Verwaest, Stefanie Vets, Christina Wagner en Anne Willemssens voor hun niet aflatende inzet en enthousiasme.

Ook Gemeentearchief Duffel dankt zijn vrijwilligers voor alle noeste arbeid: Maria Bernaerts, Yvo Cox, Luc Debo, Hilde Degol, Roger Hermans, Martijn Roelen, Marc Sijmons, Jef Stephani, Mimi Van Berckelaer, Sigrid Verlinden, An Verwaest en Maarten Warson.